fbpx

Blog

5 tips om jezelf voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Solliciteren is iets waar veel mensen tegenop kijken. Toch is het een noodzakelijk proces als je opzoek bent naar een (nieuwe) baan. Deze sollicitatie tips helpen je er doorheen!

Tip 1: Verdiep je in de werkgever

Yes, je mag op gesprek komen! Maar nu? Het klinkt misschien van vanzelfsprekend, maar verdiep je in de werkgever. Bestudeer de website, bekijk de social media kanalen. Wat is de manier waarop ze communiceren, dat zegt al veel over een bedrijf. Hierdoor kan jij gerichtere vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek zodat het bedrijf merkt dat je oprechte interesse hebt. En niet te vergeten: Ga na of jij bij het bedrijf past. Zo ontstaat de perfecte match.

Tip 2: Oefen je sollicitatiegesprek

Je kunt in je hoofd een prachtig verhaal hebben. Maar komt het er ook daadwerkelijk uit als je het aan iemand moet vertellen. Onze tip is daarom ook om een sollicitatiegesprek te oefenen met iemand. Zo kom je erachter of je duidelijke antwoord kan geven. En heb je het al een paar keer geoefend waardoor je antwoorden er met meer zelfvertrouwen uitkomen. Maar let wel op dat het geen vooraf ingestudeerd antwoord wordt. 

Tip 3: Bereid vragen voor

Waarschijnlijk ben je al vaker ergens op sollicitatiegesprek geweest of kun je zelf al wel een aantal vragen bedenken. Hierdoor weet je wel een aantal standaard vragen die gesteld gaan worden. Het kost weinig moeite maar je staat al wel 1-0 voor als je deze vragen in je hoofd al beantwoord hebt. En zo kan je met meer zelfvertrouwen antwoord geven op deze vragen. Mocht je voor het eerst op sollicitatiegesprek gaan. 

Tip 4: Verdiep je in social media

Onderzoek niet alleen de social media van jouw potentiële nieuwe werkgever. Maar kijk ook even met een kritisch oog naar je eigen social media. Wedden dat het bedrijf jou ook even checkt op social media? En je wil natuurlijk niet dat ze je vakantiefoto’s in Salou van 2010 vinden die ergens op Facebook verstopt zitten. 

Tip 5: Plan je route en kom optijd

Het klinkt logisch maar toch gaat het hier wel eens fout. Plan van te voren je route. Zo weet je precies hoe lang je erover doet om op je bestemming te komen. En dan weet je zeker dat je op tijd bent. Ga je met het openbaar vervoer, bekijk dan van te voren goed hoe ver het station of bushalte van het bedrijf is. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Met deze sollicitatie tips wordt solliciteren een makkie!
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze nieuwste vacatures!