fbpx

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

door Judith van Aalst in Geen categorie 06/08/2019 0 comments

Waarom een sollicitatiebrief?

Voordat je een sollicitatiebrief gaat schrijven is het goed om te weten wat een sollicitatiebrief nou precies is. Je schrijft een sollicitatiebrief om je interesse in de vacature aan te geven. Met alleen je CV opsturen weet de werkgever natuurlijk nog niet wat jouw motivatie is om bij hem te komen werken. Laat daarom ook weten waarom jij de juiste kandidaat zou zijn voor deze functie. Je moet het zien als een manier om op te vallen bij je mogelijke nieuwe werkgever. 

 

Opbouw van een sollicitatiebrief

Niet elke brief is hetzelfde en het is natuurlijk ook per vacature anders wat er in een sollicitatiebrief terug moet komen. Want solliciteer jij op de functie van automonteur dan is jouw brief heel anders dan wanneer je solliciteert op de functie van advocaat. Maar er zijn wel een aantal standaard elementen die terug moeten komen in een sollicitatiebrief: 

 

Begin met aanhef

Je begint een sollicitatiebrief altijd met de aanhef. Het is belangrijk om te weten naar wie je de sollicitatiebrief richt. Onderzoek in de vacature of je erachter kunt komen naar wie je de vacature moet richten. Het is bewezen dat recruiters je eerder uitnodigen op gesprek als ze zich persoonlijk aangesproken voelen. Staat dit niet in de vacature? Kijk dan op de website of je kan zien wie er gaat over de sollicitatieprocedure. En mocht je het nou echt niet kunnen vinden dan maakt dit niet uit. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Geachte mevrouw Janssen,

Geachte Heer Janssen,

Geachte Heer/Mevrouw,

 

Openingszin

Net zoals je in de kroeg een blauwtje kunt lopen met de verkeerde openingszin, kan dit ook met het schrijven van een sollicitatiebrief. Eigenlijk is de openingszin het cruciale moment om de lezer met je mee te krijgen. Je moet je voorstellen dat recruiters misschien wel honderden brieven binnen krijgen. Als al deze brieven starten met: ‘Naar aanleiding van de vacature…’ Dan valt dit natuurlijk niet meer op. Begin met een originele zin, en je zal merken dat dit het verschil maakt. 

 

De volgende alinea’s

In de volgende alinea’s van jouw sollicitatiebrief kan je meer over jezelf vertellen. Ook is het belangrijk om te vermelden wat je graag nou zou willen leren. Dit is als starter vanzelfsprekend, maar zelfs als je al 30 jaar werkervaring hebt is het mooi als je nog steeds open staat om nieuwe dingen te leren. Let er wel op dat deze alinea’s geen opsomming worden van jouw CV. 

Afsluiten

De afsluiting van de brief is het moment om nog even jouw enthousiasme te benoemen. Laat ook weten dat je ernaar uitkijkt om op gesprek te komen. En vermijd de zin: ‘Ik hoop dat ik op gesprek mag komen’. Wees zelfverzekerd en ga ervan uit dat je op gesprek mag komen. Voorbeeld:

Zoals u al in mijn brief heeft vernomen ben ik enthousiast over de functie van heftruckchauffeur. Ik kijk ernaar uit om op gesprek te komen. Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben over mijn CV of sollicitatie dan kunt u mij bereiken op 06-12345678.

Met vriendelijke groeten,

Piet Janssen

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

In principe zit er weinig verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Het enige verschil is dat je bij een sollicitatiebrief ingaat op je werkervaring. En bij een motivatiebrief ingaat op jouw motivatie voor deze baan. 

 

We hopen je op weg geholpen te hebben bij het schrijven van jouw perfecte sollicitatiebrief. Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging kijk dan tussen onze vacatures.

Geef een reactie